IMPROVEMENT OF COMBINED FEEDS FOR BROILERS WITH THE «PKB PLUS» ENZYME

V. Yu. Trishyna, V. M. Gulyaev

Abstract


The purpose of this study was to investigate the effect of the addition of an enzyme complex to diets of different nutritional value on the performance of broiler chickens. The article deals with the effect of feed additives on changes in weight gain, hematological and slaughter rates of broiler chickens. In this study, three groups of broiler chickens of the Cobb-500 breed (10 animals each) were treated and received different concentrations of enzyme-enriched feed. During the period of cultivation, following the generally accepted norms and methods of poultry feeding, it was found that the use of feed biocatalyst full-enzyme feed with activators in feeding broiler chickens at the rate of 250 g/t and 500 g/t increases the live weight at the end of cultivation by 4,52% and 9,4%. In this case, the average daily growth over the growing period increased by 4.76% and 9.52%. There is an increase in the mass of carcass by 6.19% and 12.38%.

According to the results of the control slaughter, no significant influence of the studied factor on the mass of internal organs was established.

The studies did not reveal any adverse effects on the major hematological parameters that were within the physiological norm. The results of the study should be used for growing broiler chickens to increase live weight gain and increase feed conversion. The enzyme preparation «PKB Plus» can be used in feed mixtures which have cereals in their composition such as wheat, soybeans, corn, triticale, etc., for broiler chickens with low levels of nutrients and energy for accelerating the metabolism of birds, inhibition of pathogenic and pathogenic  which adversely affects the development of broiler chickens.


Keywords


broiler chickens; productivity; growth; feeding; diets; feed biocatalyst full-enzyme feed with activators

References


Маховський Д.В. Сучасні тенденції розвитку регіонального ринку м’яса в Україні. Вісник Приазовського державного технічного університету. Серія: Економічні науки: зб. наук. пр. Маріуполь, 2017. Вип. 33. С.58-64.

Буяров В.С. Ресурсосберегающие методы и приёмы повышения эффективности производства мяса бройлеров. Вестник ОрелГАУ, 2009. № 2. С.54-60.

Царук Л.Л. Сучасний стан виробництва продукції птахівництва в Україні. Аграрна наука та харчові технології, 2017. Вип. 1(95). С.159-170.

Кононенко С.И. Инновации в технологии кормления птицы. Вестник аграрной науки Дона, 2014. № 25. С.34-38.

Кононенко С.И., Бугай И. Ферменты в составе полнорационных комбикормов с зерном сорго. Сборник научных трудов СКНИИЖ, 2013. № 2. С.123-128.

Дубін О.М., Головатюк А.А., Черненко Р.М. Норми годівлі та поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: довідкові матеріали для вивчення дисципліни „Технології виробництва продукції тваринництва” студентами напряму підготовки 6.030601 „Менеджмент”. Умань, 2010. C.46.

Епимахова Е.Э. Безопасность мяса птицы ‒ залог здоровья. Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и переработки продукции сельского хозяйства: материалы VII Междунар. научн.-практ. конф. (г. Ставрополь, 21-23 ноября 2013 г.). Ставропольский ГАУ. Ставрополь: АГРУС, 2013. С.65-68.




DOI: https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.23

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 V. Yu. Trishyna, V. M. Gulyaev

ISSN (print) 2519-2884

ISSN (online) 2617-8389